ABD Başkanı Joe Biden ve Çin lideri Şi Cinping, bugün yapacakları
görüşmede bir süredir oldukça problemli ilerleyen ikili ilişkileri ele
alacak. Zirve, son dönemde askeri nitelik kazanan sorunların yeni
yıla taşınmaması için son şans olarak görülüyor.
DÜNYANIN en büyük iki ekonomisinin liderleri Washington saatine göre pazartesi akşamı çevrimiçi görüşme gerçekleştirecek. Eski Başkan Donald Trump döneminden beri “zirve” niteliğinde yapılacak bu ilk toplantı öncesi Şi, ilişkileri rayına oturtmakta istekli olduğu mesajını verse de ilerleme yönünde umutlar zayıf. Peki çözüm bekleyen önemli başlıklar neler?
TAYVAN: Tayvan’ı topraklarına katmanın hesabını yaptığı öne sürülen Çin’in, ekim ayı boyunca yüzlerce savaş uçağı ile Tayvan hava sahasını ihlal etmesi üzerine Biden, olası saldırı durumunda Ada’yı savunacaklarını söyledi. Tayvan lideri Tsai Ing-wen de ilk kez Ada’daki Amerikan askeri varlığını kabul etti. İki liderin 9 Eylül’deki son telefon görüşmelerinin ardından yaşanan bu gelişmeler, Washington’un yıllardır Pekin’in hassasiyetlerini önceleyen Tayvan politikasında değişime gittiği yorumlarına neden oldu.
SİLAHLANMA YARIŞI: Tayvan geriliminin sürdüğü sırada artan askeri hareketlilik dikkat çekiyor. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün hesaplamasına göre, Pekin’in askeri harcamaları on yılda yüzde 76 artarak 2020’de 252 milyar dolara ulaştı. Aynı sene ABD’nin orduya ayırdığı kaynak 778 milyar Dolar oldu. Pentagon raporuna göre 355 deniz aracı ile dünyanın en büyük donanmasına sahip Çin’in bir de hipersonik füze geliştirmesi Amerikalıları endişelendirirken, Washington Hint-Pasifik bölgesinde askeri kapasitesini arttırmanın yollarını arıyor.
0 Yorumlar